Bekijk de activiteiten in 2021
Bekijk de activiteiten in 2020
Bekijk de activiteiten in 2019
Bekijk de activiteiten in 2018
Bekijk de activiteiten in 2017
Bekijk de activiteiten in 2016
Bijzonderheden
10 augustus 2021
Aldwin Luijnenburg, vrijwilliger van ‘stichting Oekraïne heeft hulp nodig’ sinds de oprichting, is op 10 augustus 2021 in Kyiv/ Kiev onderscheiden met de ‘Orde van St. Panteleimon’. De ‘Orde van St. Panteleimon’ wordt jaarlijks uitgereikt aan artsen, wetenschappers en vrijwilligers die werkzaam zijn in Oekraïne. Aldwin ontving de onderscheiding voor zijn significante bijdrage als buitenlandse burger aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Hij zet zich al bijna 15 jaar in om de gezondheidszorg in Oekraïne te verbeteren, vooral met het leveren van medische hulpgoederen, waaronder ziekenhuisbedden, die in Nederland zijn ingezameld en een tweede leven in Oekraïense ziekenhuizen krijgen.
Aldwin: “De onderscheiding is een grote eer en dat ik hem kreeg uit handen van de vrouw van de ex-President Yushchenko van Oekraïne, die zich inzet voor Oekraïense kinderziekenhuizen, maakt het helemaal bijzonder”, vertelt Aldwin. “Maar de onderscheiding is niet alleen voor mij. De geleverde hulpverlening was mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers in Nederland en Oekraïne en de steun van organisaties waaronder ziekenhuizen die hulpgoederen hebben aangeboden. Nooit vergeet ik de dankbaarheid in de Oekraïense dorpen, waar veel armoede is. Een patiënt vertelde mij, dat hij nog nooit in zo’n goed bed had gelegen als daar in het ziekenhuis. De man had tranen in zijn ogen dat buitenlanders zich inzetten om ‘zijn’ ziekenhuis te helpen.”
2016
Het jaar 2016 was een bijzonder jaar, omdat de voorzitter Laurien Luijnenburg voor de 10e keer de NIJMEEGSE VIERDAAGSE heeft gelopen. De Nijmeegse Vierdaagse is een jaarlijkse wandelprestatietocht waaraan meer dan 42.000 wandelaars deelnemen. Vanuit heel de wereld komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in Nijmegen en omliggende gemeenten. Van 19 t/m 22 juli 2016 vond de 100ste Nijmeegse Vierdaagse plaats, 50.000 wandelaars. Laurien heeft voor de 10e keer 120 km gelopen. Een hele mooie prestatie, zeker gezien het feit dat haar gebroken enkel (2011) nooit helemaal goed is genezen, waardoor ze met lange afstanden nog steeds last heeft.
Laurien: “Ik doe mee met de Nijmeegse 4Daagse, omdat het een geweldig sportevenement is. Je loopt samen met zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende landen. Tijdens het lopen ontstaan er spontane leuke gesprekken. Ook de momenten wanneer je in de natuur loopt en om je heen kijkt, dan zie je zoveel moois. Naast het sportieve karakter, wil ik me ook inzetten om sponsors te vinden voor Oekraïne.”
17 juli 2014
Stichting Oekraïne heeft hulp nodig is bedroefd en geschokt door de vliegramp in Oekraïne. Wij treuren om iedereen aan boord en leven mee met al hun familieleden, vrienden en bekenden. Wij hebben van vrienden in Oekraïne hartverwarmende blijken van medeleven ontvangen en willen deze via deze weg overbrengen aan alle getroffenen.
Maart 2014 einde hulpverlening Krim
Wegens de annexatie van de Krim door Rusland zijn we helaas genoodzaakt om onze projecten op de Krim te beëindigen. Oekraïne worstelt al vele jaren met de relatie tussen Rusland en het Westen. In november 2013 weigerde de Oekraïense president Janoekovitsj een associatieverdrag met de Europese Unie te ratificeren. Hierop werd Oekraïne, maar vooral de hoofdstad Kiev, het toneel van grootschalige demonstraties, die aanvankelijk pro-Europa waren. In februari 2014 escaleerde de situatie, in de straten van Kiev werd er hevig gevochten en vielen er veel doden. Op 21 februari kwam het tot een omslag, toen de president vluchtte naar Rusland. In Kiev werd het relatief rustig, maar voor de Krim begon het pas… Het schiereiland de Krim beslaat ca. 26.000 km² (Nederland beslaat ca. 37.000 km²) en is een autonome republiek binnen Oekraïne. De bevolking bestaat voor een meerderheid (60 procent) uit etnische Russen, 25 procent Oekraïners en 12 procent Krimtataren. De omwenteling in Kiev werd door veel Russen als negatief bestempeld. Ze willen niet bij Europa horen, want ze voelen zich Russisch en kregen bijval van Rusland. De Russische president Poetin verklaarde dat de omwenteling in Oekraïne ongrondwettelijk is en dat de Russen in de Krim beschermd moeten worden. Veel Russische soldaten werden ingevlogen. Op 16 maart is door pro-Russische partijen op de Krim een referendum georganiseerd met de vraag of men aansluiting wil met Rusland. Dit resulteerde is een ruime uitslag van 95 procent voor. Het referendum en de uitslag worden niet erkend door Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Rusland erkent de uitslag wel, waardoor de annexatie “voltooid” is.
De Krim valt nu onder Russisch bewind. In snel tempo worden nieuwe regels ingevoerd. De Oekraïense munteenheid Grivna wordt ingeruild voor de Russische Roebel. De tijdzone wordt mogelijk aangepast, Russische paspoorten worden uitgedeeld en voor buitenlanders geldt een visumplicht. Al met al een situatie, waarvan de gevolgen voor de toekomst onzeker zijn. De Nederlandse overheid heeft een negatief reisadvies voor de Krim afgegeven. De Russische premier Medvedev heeft na de Russische annexatie de Krim bezocht om te praten over financiële steun en economische ontwikkeling van het gebied. In Simferopol heeft hij het Kinderziekenhuis (ons project) bezocht en heeft belooft hulpgoederen te sturen. De details van deze belofte zijn niet bekend. Ook niet of het eenmalig of structureel is.
Het is niet aan de stichting om zich te mengen in discussies over het referendum of andere ontwikkelingen. De stichting is opgericht om hulpbehoevenden te helpen en zal geen onderscheid maken in etnische afkomst, religieuze voorkeur en taal. Wij hopen dat de veiligheid en gezondheid van iedereen op de Krim niet in gevaar komt. Inzake onze projecten, kunnen we alleen maar hopen dat de Russische beloften waar worden gemaakt en dat er hulpgoederen komen.
In vier jaar tijd zijn er 73.546 kg hulpgoederen naar Simferopol verzonden, waaronder:
– 330 (ziekenhuis)bedden,
– 690 (ziekenhuis)matrassen,
– 140 rolstoelen en rollators,
– 1.000 dozen medische goederen,
– onderzoekstafels, onderzoekstoelen, oven, hoeslakens, nachtkastjes, babyledikanten, po-stoelen, toiletpotten, wastafels, kranen, koelkasten, schilderijen, naaimachines, dekens, pannen en voor de operatiekamers medisch apparatuur en instrumentarium. Er is ook veel aandacht geweest voor het renoveren van het ziekenhuis. Dankzij sponsors zijn we in staat geweest om materialen aan te schaffen, waaronder 1.840 liter verf, 1.625 m2 linoleum en 600 m2 tegels.
26 april 2013
Op 26 april 2013 werd de voorzitter van Stichting Oekraine heeft hulp nodig Laurien Luijnenburg door de Goudse burgemeester Koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, voor o.a. haar inzet voor hulpverlening in Oekraïne.
Laurien: “Het is ondertussen circa 17 jaar geleden dat ik samen met mijn man reageerde op een oproep via de kerk voor voedsel en kleding voor een gezin in Oekraïne. Niet wetende dat één hulppakketje uit zal groeien tot een professionele stichting, die streeft naar jaarlijkse hulptransporten met vele duizenden kilo’s aan (medische) hulpgoederen. De stichting ontvangt geen subsidies en is geheel afhankelijk van giften en bestaat volledig uit onbetaalde vrijwilligers. Bijna elke week zijn vrijwilligers actief met het inzamelen, vervoeren en sorteren van hulpgoederen. Dankbaar ben ik voor het feit dat bedrijven en particulieren de stichting en mij hun vertrouwen en inzet geven.”
2013 Actie papieren kunstwerken/ zwaantjes
Op de kinderafdeling van het Kinderziekenhuis Simferopol maken Oekraïense kinderen die KANKER hebben hele mooie PAPIEREN KUNSTWERKEN. Naast het feit dat het voor de kinderen een goede en leuke bezigheidstherapie is, tijdens de veelal lange verblijven in het ziekenhuis, hopen ze ook een bijdrage te vinden voor het kopen van noodzakelijke medicijnen. Door een gebrek aan financiële middelen is het helaas onmogelijk om alle kinderen te voorzien van de noodzakelijke medicijnen en is elke bijdrage van harte. Er is circa 1.600 euro aan de directeur van het ziekenhuis overhandigd.
Schoenendoosactie
Door een aantal kerken zijn er voor het kinderziekenhuis in Simferopol in totaal 172 dozen ingezameld.
De inhoud bestond onder andere uit schoolspullen, speelgoed en persoonlijke verzorging. Hierbij is een onderverdeling gemaakt naar jongens, meisjes en leeftijd.
Op de afdeling oncologie en hematologie zijn de dozen in april 2013 aangeboden. Zowel de patiënten, ouders als het personeel waren zeer blij verrast.
Niet alleen door de inhoud, maar mede door de aandacht van en inspanningen door mensen uit het buitenland, waardoor dit gerealiseerd kon worden. De overige dozen worden op 1 juni 2013 (Internationale Dag van de Kinderen) aan kinderen op andere afdelingen overhandigd.
11 januari 2007
Stichting Oekraïne heeft hulp nodig te Gouda wordt opgericht.
2004
Laurien gaat voor het eerst naar Oekraïne om gezinnen te bezoeken. Het plaatselijke ziekenhuis wordt bezocht en ze is diep getroffen om de staat van het ziekenhuis te zien en de aanwezige of beter gezegd de ontbrekende (medische) middelen. De patiënten liggen op versleten matrassen soms met wel 15 patiënten op één zaal, zonder enige vorm van privacy. De operatiekamers hebben nauwelijks apparatuur en wat er wel is, is oud en versleten. Mede doordat Laurien in de zorg werkzaam was, ontstaat bij haar de vraag hoe ze deze situatie kan verbeteren.
1994
Voorzitter Laurien Luijnenburg een brief van een Oekraïense familie die om hulp vroeg. Ze verwachtten hun eerste kind en vroegen om hulp in de vorm van babykleding. Laurien stuurde met de post een doos met babykleren naar Oekraïne. Ze kreeg een bedankbrief terug en het eerste contact met Oekraïne was ontstaan. Na dit eerste contact zijn er in de loop der jaren veel dozen met hulpgoederen naar verschillende Oekraïense families gestuurd.