2020

In 2020 zijn er negen hulptransporten gerealiseerd, met in totaal 68.107 kg hulpgoederen, waaronder 253 (ziekenhuis)bedden, 923 (ziekenhuis)matrassen, nachtkastjes, rollators, (school)stoelen en medische disposables.

De bestemmingen waren het Oncologisch Ziekenhuis Kherson, Psychiatrisch ziekenhuis Kiev, Psychiatrisch instelling Velykorybal’s’ke, Ziekenhuis Verkhniy Rogachyk en de Oekraïense hulporganisaties “A separate division Chaplinsky league of social workers of Ukraine” (Chaplinka) en “Modern city and village” (Uman). Beide hulporganisaties beschikken over de juiste documenten om buitenlandse hulpgoederen te mogen ontvangen en distribueren de hulpgoederen naar ziekenhuizen en andere organisaties, waaronder ziekenhuizen in Kahovka (regio Kherson).

In 2 weken 700 matrassen naar Oekraïne verstuurd. 10 ziekenhuizen in 2 regio’s krijgen hulp. Heel veel respect naar alle zorgmedewerkers in Oekraïne (en Nederland) die strijden tegen Covid. Heel veel succes in deze moeilijke tijd.

De situatie in Oekraïne en vooral in dorpen ging vanwege Covid-19 snel achteruit. Net zoals in Nederland werden er steeds meer mensen ziek. Mensen moesten binnen blijven en bedrijven werden gesloten. In tegenstelling tot Nederland heeft Oekraïne geen financiële reserves om de bevolking te helpen en hebben steeds meer mensen problemen om in hun eerste levensbehoeften te voorzien. Dankzij een inzamelingsactie van particulieren en in samenwerking met de hulporganisatie in Chaplinka hebben we families geholpen om door de zware beginperiode van Covid-19 te komen. De nadruk lag bij families met kinderen, zieken en/ of ouderen die het hardst werden getroffen door de situatie. Er zijn voedselpakketten aangeschaft, maar ook lichte medicijnen, zoals aspirines en neussprays. Deze medicijnen dienen niet als bescherming tegen het Covid-19, maar door het wegvallen van inkomen waren families niet in staat om dit aan te schaffen. Ook zijn er schoolmaterialen aangeschaft, zodat de (thuis)onderwijs van kinderen voortgezet kon worden.

Psychiatrisch instelling Velykorybal’s’ke

Begin 2020 zijn er voor de tweede keer stapelbedden opgehaald bij XO Hotels Van Gogh in Amsterdam. De stapelbedden zijn uit elkaar gehaald en krijgen als eenpersoonsbedden een tweede leven in Psychiatrisch instelling Velykorybal’s’ke. Tevens zijn er andere hulpgoederen geleverd om de leefomstandigheden van de bewoners van de instelling te verbeteren (zie foto’s).