2019

In 2019 zijn er twaalf hulptransporten gerealiseerd, met in totaal 124.000 kg hulpgoederen. Het jaar staat vooral in teken van ziekenhuisbedden. Er zijn in totaal 313 (ziekenhuis)bedden verstuurd. Daarnaast zijn er 438 (ziekenhuis)matrassen, 76 nachtkastjes, 49 rollators, 26 rolstoelen en medische gebruiksgoederen verstuurd, waaronder katheters, stomamateriaal, verband- en incontinentiemiddelen. Wij ontvangen deze goederen vooral dankzij de steun van meerdere Nederlandse ziekenhuizen en andere medische organisaties. Naast medisch gerelateerde hulpgoederen zijn er ook dekens, speelgoed, kleding en andere goederen ingezameld.

De bestemmingen in 2019 waren het Regionaal Oncologisch Ziekenhuis Kherson, Regionaal Ziekenhuis Skadosvk en de Oekraïense hulporganisaties “A separate division Chaplinsky league of social workers of Ukraine” (Chaplinka) en “Modern city and village” (Uman). Beide hulporganisaties beschikken over de juiste documenten om buitenlandse hulpgoederen te mogen ontvangen en distribueren in overleg de hulpgoederen naar ziekenhuizen en andere organisaties, waaronder de psychiatrische instelling in Velykorybal’s’ke (regio Odessa).

Om de grote partij ziekenhuisbedden vanuit het Erasmus MC in goede staat aan te leveren bij Oekraïense ziekenhuizen in meerdere regio’s, moet er rekening worden gehouden met de slechte wegen in Oekraïne en het gewicht van de bedden. Elk bed weegt namelijk ongeveer 250 kg. Tijdens het laden van een trailer (vrachtwagen) worden twee bedden op elkaar gezet en daar omheen wordt er een “brug” van pallets gemaakt. Deze pallets worden vastgezet om vervolgens daar bovenop nog een derde bed te zetten. Op het derde bed komen losse spullen om de trailer zo vol mogelijk te laden. De lossen spullen bestaan uit medische disposables, nachtkastjes, stoelen, kleding, speelgoed en andere soort hulpgoederen.

Ook ontvangen we steeds meer hulpgoederen vanuit andere Nederlandse ziekenhuizen, waaronder ziekenhuisbedden en babybedjes, en vanuit verzorgingstehuizen ontvangen we verpleegbedden.