Projecten in Oekraïne

Voordat de oorlog begon werden alle Oekraïense ziekenhuizen die hulp ontvangen of hebben ontvangen bezocht door vrijwilliger(s) van de Stichting Oekraïne heeft hulp nodig. Terplekke werd de situatie bekeken en besproken met het bestuur van het ziekenhuis. Ook werden eventuele (nieuwe) lokale samenwerkingen besproken. Na een bezoek in Oekraïne werd in Nederland gezocht naar hulpgoederen en donaties voor de kosten van het hulptransport naar Oekraïne. Na levering van de hulpgoederen vond er een controlebezoek plaats, om de resultaten te waarborgen en tevens als verantwoording naar de sponsors van hulpgoederen en gelden voor het transport.

De situatie in Oekraïne is sinds 24 februari 2022, de dag dat Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel, heel snel verslechterd. De stichting ontvangt verontrustende berichten van vrienden, kennissen en hulpprojecten in Oekraïne. Het is onvoorspelbaar hoe dit gaat lopen, maar de hulpverlening gaat door. Na twee Covid jaren, met relatief weinig hulptransporten, zijn er in 2022 in totaal 22 hulptransporten (trailers/ vrachtwagens) met hulpgoederen naar Oekraïne verstuurd. In de afgelopen jaren lag de focus van hulpverlening in de regio Cherson, maar vanwege de Russische invasie is de stichting (tijdelijk) in andere regio’s actief. Contactpersonen die voorheen in regio Cherson woonden, wonen nu (tijdelijk) in andere regio’s en zijn betrouwbaar en behulpzaam om de hulpverlening lokaal te organiseren. Tevens heeft de stichting contact met de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Sinds de oprichting van de stichting zijn meerdere projecten beëindigd. Niet alleen vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar ook doordat er sprake was van ‘verzadiging’. De patiëntenzorg en de leefomstandigheden zijn dan in zo’n hoedanigheid verbeterd, waardoor het project/ onze missie is voltooid. Indien we een project beëindigen gaan we op zoek naar een ander project.

Hieronder een overzicht van Oekraïense steden en dorpen waar Stichting Oekraïne heeft hulp nodig actief is (geweest). De oranje punten (incl. Kyiv) staan voor de bestemmingen van de hulptransporten in 2022.